Kilremmar

Det finns inga produkter i den här kategorin.

Kilremmar

Kilremmar används i många maskinella utrustningar tex skördetröskor, vedmaskiner, industrimaskiner, vattenpumpar m.m. Kilremmar, även kallat V-belt eller kilrep, används som kraftöverföring från tex en bensindriven eller eldriven motor. Kilremmarna kan även vara förstärkta med tex kevlar eller aramid för att klara högre påfrestning och belastning. 

 

Olika profiler på kilremmar

Klassiska kilremmar har som regel standardiserade profiler världens över. Måtten kan skilja sig någon milliter mellan leverantörer men i stort har tillverkarna samma mått på sina remmar om de anger samma typ av profil tex Z10, A32, B40 eller liknande. De vanligaste proflierna på klassiska kilremmar är Z-profl, A-profil samt B-profil. Det förekommer även större dimensioner och profiler tex D-profil och E-profil 

Förstärkta kilremmar
Kilremmar med förstärkning av tex kevlar eller aramid. Dessa drivremmar klarar högre belastning och påfrestning än en vanlig standardrem där corden inuti remmen oftast är tillverkad av polyester. Förstärkta kilremmar förekommer oftast i samma profiler som de klassiska remmarna men har lite annorlunda beteckning. Z-profil översätts tex till 3L-profil och A-profil blir 4L-profil. En del tillverkare sätter även till ett K efter profilbeteckningen, 4LK, för att vara extra tydliga med att dessa remmar har en förstärkning. Remmarna finns i många olika med bredder om 10mm, 13mm och 15mm men även större dimensioner. 

Z-profil
Den klassiska z-profilen på remmar mäter 10mm över ryggen och finns i ett brett spann av längder från Z18 upp till Z48,5. Dessa remmar används oftast i mindre applikationer med inte riktigt lika tung belastning.

A-profil
Klassiska kilremmar med A-profil har ett mått 13mm över ryggen och finns i mängder med längder. Dessa remmar klassas som några utav de vanligaste på marknaden. Kan avnänds i mängder av applikationer och maskiner tex sågverk, trädgårdsmaskiner, stenkrossar, vattenpumpar, fläktar m.m

B-profil 
Kilremmar med B-profil finns att få i många olika längder. De har ett mått på 17mm över ryggen. Dessa remmar klarar en högre belastning är sina mindre syskon A-rem och Z-rem.

Kilremmar