Drivrem

Drivrem

Det finns 514 produkter.
Visar 1 - 30 av 514 produkter

Drivremmar till åkgräsklippare

Drivremmen till en åkgräsklippare används både till att driva hjulen på maskinen och även för att få knivarna i klippaggregatet att snurra.

Det finns därför oftast flera drivremmar på en åkgräsklippare. Vi har delat in dessa i fyra olika kategorier beroende på var de sitter på gräsklipparen.

Drivrem mellan kraftuttag och klippaggregat, drivrem mellan motor och kraftuttagdrivrem mellan motor och växellåda och drivrem i klippaggregatet.

Vanliga varumärken

Vi har i första hand valt att ha originaldrivremmar. Genom att välja originalreservdelar får man en drivrem som är väl testad för sitt ändamål och väl anpassad i längd och material.

I vissa fall kan det dock vara så att det inte finns originaldrivremmar att få tag på eller att det skiljer väldigt mycket i pris. I dessa fall brukar vi även ha ersättningsdrivremmar av hög kvalitet för beställning.

Några av de varumärken vi tillhandahåller drivremmar till är Stiga, Partner, McCulloch, Jonsered, Husqvarna och Murray. Här kan du se en fullständig lista över varumärken.

Material för drivremmar

En drivrem till en åkgräsklippare eller traktor brukar vara tillverkad av gummi eller kevlar. Kevlar används ofta då det är ett slitstarkt material som tål högre temperaturer och ryck.

Till skillnad från en fläktrem som är tillverkad för kontinuerlig drift måste åkgräsklipparens drivremmar klarar av ryck. Det kan t.ex. vara när man gasar kraftigt eller när man väljer att starta sitt klippaggregat i nedfällt läge i högt och blött gräs, vilket är något som ger stor belastning på drivremmen och ofta resulterar i att den rycks av.

Många drivremmar har därför även cordinlägg och är förstärkta för att klara av dessa ryck.

Storlek och mått

Det finns några olika typer av drivremmar, kuggremmar, kilremmar och slätremmar. En kuggrem har precis som det låter kuggar, en kilrem är kilformad och en slätrem är slät. Till vissa användningsområden är det bättre med kuggar då dessa antingen ska haka i eller för att de får bättre fäste med kuggarna. Sedan kan man även dela in drivremmarna i olika profiler, dubbel- och enkelsidiga och även olika längder och mått. Detta gör att det finns väldigt många olika drivremmar eftersom de kan skilja väldigt lite men ändå göra stor skillnad för funktionen.

Hur mäter man en drivrem?

Det finns speciella verktyg för att mäta drivremmar men det går även att få fram måtten med hjälp av ett måttband och lite noggrannhet.

Drivremmar mäts ofta i tum vilket kan komplicera det lite då millimetermåtten kan bli lite annorlunda. T.ex. blir ½” (halvtum) 12,7mm.

Mått saknas även många gånger då leverantörerna inte tillhandahåller detta eftersom man inte har måtten för att identifera till vilken maskin drivremmen hör. Man använder istället reservdelsnummer och letar via sprängskisser.

Drivrem