Klippos gräsklippare har sedan urminnestider, eller iallafall sen mitten av 1900-talet, rullat i svenska trädgårdar. Däcken på dessa maskiner har nästintill varit identiska sedan dess. Svarta, runda, hederliga gummidäck med mönster för att få ett bra, fast grepp i gräsmattan. Just greppet i blir ännu viktigare då man har en gräsklippare med drivning, i Klippos fall driver de alltid på framhjulen. 

Med tiden brukar dock mönstret som göra att gummidäcket får grepp i gräsmattan slitas ut , och med det försämras gräsklipparens drivningsegenskaper väsentligt. Det blir slirigt, bökig och jobbigt att köra gräsklipparen. Som tur är det ingen speciellt knepig historia att byta dessa däck och du enkelt hemma själv i garaget eller förrådet. Tidsåtgången för ett byte på två däck är ca 20-30 minuter 

Det du behöver till hands för att utföra ett byte av däcken på din Klippo är följande.

Nya klippodäck
Sekatör
Kniv tex morakniv
Flat skruvmejsel
Hink med kokhett vatten
Bromsrengöring

Gör enligt följande utförande

  • Koka upp ca 5 liter vatten och häll över i en hink där däcken får plats. Lägg i de nya däcken i vattnet och låt ligga i 15-20 minuter tills de blivit mjuka och fina och lätta att jobba med. Tänk på att de blir rejäljt varma av att ligga i vattnet.
  • Klipp av de gamla däcken från gräsklipparen med en vanlig sekatör. För att få loss den sista lilla biten av däcken skär du enkelt med en morakniv, mattkniv eller annat. För att underlätta kan du spänna upp den biten med flatmejseln.
  • Gör rent fälgen med en borste och lite bromsrengöring.
  • Kräng på de nya däcken på fälgen för hand så mycket du kan. Ta sedan flatmejseln och arbeta dig runt däcket. Tänk på att plåtfälgen är relativt mjuk så var lite försiktig. 
  • När däcket väl är på plats så snurra det runt och eventuellt justera lite grann så det inte vobblar. 
  • Upprepa proceduren på nästa däck. Tänk på att dom du har flera däck så ta inte upp alla däck ur vattnet samtidigt så de kallar.

Din maskin är nu redo för nya utmaningar i trädgården och du kommer se att det blir lite roligare att köra den med ett bättre och stabilare grepp.

Reservdelaronline i sammarbete med Anders Förråd.