Klippo gräsklippare är ett lika inpräntat utryck inom trädgårdsskötsel som Volvo är inom bilbranschen i Sverige. Klippos gräsklippare har tillverkats sedan mitten av 1950-talet och därav också konstruerats med en rad olika knivar. Vi ger dig en enkel guide för vilken kniv du ska ha till din din Klippo-gräsklippare. På senare år har knivarna utvecklats för att vara effektivare och även erbjuda ett bättre klippresultat till gräsmattan. De nyare knivarna, Cross-cutknivarna, går även att slipa på ett enkelt sätt samtidigt som de har mulcherfunktion, något som de tidiga knivtallrikarna helt saknar.

Knivtallrikar till Klippo

Det finns två olika sorters knivtallrikar att välja på, antingen de med 48cm klippbredd eller 53cm klippbredd. Absolut enklast är att mäta klippkåpans bredd på gräsklipparen så vet du vilken knivtallrik som passar din maskin. Knivtallrikarna användes oftast på äldre gräsklippare och fram till 2005 ungefär. Därefter har de ersatts av andra sorters knivar.

Klippo gräsklippare med 48cm klippbredd ska ha denna knivtallrik: KNIVTALLRIK 48CM KLIPPO

Klippo Champion
Klippo Excellent
Klippo Självgångare G7 19"
Klippo Kommun 19"
Klippo Pro 4S 

 

Klippo gräsklippare med 53cm klippbredd ska ha denna knivtallrik: KNIVTALLRIK 53CM KLIPPO

Klippo Comet
Klippo Comet S
Klippo Självgångaren 21"
Klippo Kommun 21"
Klippo Pro 21 

Om din knivtallrik är i bra skick fortfarande men knivarna behöver ses över, kan man byta endast de lösa skären. Det är samma typ av lösa kniv på både 48cm och 53cm knivtallrik.

Du hittar dom här:

Skärtunga till knivtallrik
Ovankniv till knivtallrik

Crosscutkniv till Klippo gräsklippare

På nyare gräsklippare från Klippo så har knivtallriken ersatts av en modernare typ av mulcherkniv, en såkallad Crosscutkniv. Den består av en längre huvudkniv och en mindre kniv som hjälper till att finfördela gräset. Crosscut-knivarna finns såklart också i 48cm och 53cm. Cross-cutknivarna passar på maskiner tillverkade efter 2004.

Klippo gräsklippare med 48cm klippbredd ska ha denna crosscutkniv: KNIV KLIPPO CROSS-CUT 48CM

Klippo Excellent 
Klippo Excellent S
Klippo Excellent SH
Klippo Pro 19
Klippo Pro 19 SH
Klippo Pro OHVKlippo gräsklippare med 53cm klippbredd som använder sig av denna crosscutkniv:  KNIV KLIPPO CROSS-CUT 53CM

Klippo Comet 
Klippo Comet S
Klippo Comet SE
Klippo Pro 21

 

Uppsamlarkniv till Klippo Cobra och Klippo Brilliant, Compact m.fl

Klippo har även tillverkat en del maskiner med uppsamlare, även dessa i med olika klippbredder, Brilliant med 45cm och Cobra och Compact med 48cm. Det har även förekommit vissa andra maskiner med uppsamlare eller sidoutkast som använt dessa knivar tex Merit, Pro 4 SD, G med flera. Uppsamlarknivarna är utformade för att slunga in gräset i uppsamlaren på bästa sätt.

Kniv till Klippo Brilliant – 45cm

Kniv till Klippo Pro Cobra, Compact – 48cm

Kniv till Klippo Cobra, Cobra S, Cobra SE  - 48cm

Kniv till Klippo Triumph och Pro 17

En av de mindre modellerna från Klippo är Triumph, den har en klippbredd på 45cm och därav en mindre kniv. Har du en Triumph eller Pro 17  är det denna kniv du ska ha


Kniv till Klippo Triumph

 

Kniv till Klippo Pro 4, OHV, Kommun

På de lite äldre maskinerna tillverkade innan 2004 som Excellent,  Pro 4, OHV och Kommun kan det förekomma en annan tidigare variant av mulcherkniv. Till dessa maskiner med 48cm klippbredd är det denna kniv som passar:

Kniv till Klippo Pro 4, OHV, Kommun med flera

Kniv till Klippo Excellent innan 2004

Kniv till äldre Klippo Comet, Pro S, Pro 21

Till Klippo gräsklippare Comet, Pro S och Pro 21 tillverkade med äldre modell av chassi innan 2004 finns det andra knivar. Då ska du ha denna kniv om du har 53cm klippbredd.

Kniv till Klippo Comet, Pro S, Pro 21