I samarbete med Nils Kall visar presenterar vi ett klipp hur du byter motorolja på din Husqvarna Rider. Metoderna som används är såklart användbara även på andra åkgräsklippare tex Stiga, MTD, Jonsered m.m. Att motorn körs på rätt mängd olja samtidigt som det är olja avsedd för korrekt ändamål är viktigt för motorns funktion och välmående. Kontrollera alltid instruktionsboken efter vilken typ och mängd som ska användas på just din maskin. 

Ett byte av motorolja är alltid en del av servicen på en åkgräsklippare, det är något som bör göras varje säsong när maskinen varit körd. Många byter inför säsongen på våren, andra tycker att det är bättre att byta efter säsongen på hösten istället. Använder du även din maskin vintertid kan det vara en god idé att kontrollera så att din maskin inte ska ha en vinterolja som tål kallare temperaturer. 

  • Börja med att lokalisera avtappningen på din motor. I klippet är motorn utrustad med en snabbkoppling, det är inte alla motorer som har just denna. Har man inte denna avtappning kan man göra en ränna av tex wellpapp eller plast för att leda oljan ner i tråget. Självklart kan man även använda oljesug om man hellre vill det. 
  • När du börjat tappa ur oljan kan du även öppna vid påfyllningen / oljestickan för att på så sätt snabba på tömningen av oljan.
  • Om du har ett oljefilter monterar du bort detta. Alla motorer är dock inte utrustade med filter, hoppa då över detta steg. Ha gärna ett tråg eller någon kärl till hands då det ofta läcker lite olja från filtret.
  • Smörj packningen på oljefiltret med lite av den avtappade motoroljan, eller den nya från flaskan.
  • Montera tillbaka oljefiltret genom att gänga på det. Dra tills det tar stopp men du behöver inte dra åt med något verktyg.
  • Ta bort oljestickan och häll på olja. Kontrollera mängden i din instruktionsbok för just din motormodell.
  • Kontrollera oljemängden på stickan. Viktigt att du torkar av stickan innan du kontrollerar igen.  Denna kontroll är även bra att göra även fast du kontrollerat mot din instruktionsbok.
  • Montera tillbaka oljestickan ordentligt.

Oljebytet är nu klart och din service av maskinen är ett steg på vägen. Viktigt att komma ihåg är att alla maskiner inte ser likadan ut och olika årsmodeller av maskiner och motorer kan se olika ut. Dock är principen densamma.