Förgasaren på en motor från tex Briggs & Stratton kan ses som hjärtat i maskinens uppbyggnad. Fungerar inte den som det ska kommer inte heller motorn att prestera på topp eller kanske inte överhuvudtaget.
En rengöring av förgasaren är något som kan få din motor att fungera bättre och förlänga livslängden på motorn.

  • Börja med att kontrollera luftfiltret. Är luftfiltret smutsigt och slitet förhindrar att rätt mängd luft strömmar in i förgasaren. Ett dåligt och förbrukat luftfilter är ofta även en orsak till att det kommer svart rök från motorn.

  • Kontrollera chokereglage, länkar och regulatorfjädrar. På förgasaren sitter det ofta en del olika små reglage, det kan vara för små metallänkar eller fjädrar. Kontrollera så dessa kan röra sig fritt och smidigt. Smuts eller avlagringar kan göra att reglage kärvar vilket inte blir optimalt för motorn. Används tex en liten borste eller tryckluft för att göra rent. Avfettning eller rengöringsspray kan vara bra att använda om det tex är olja du behöver få bort.


  • Inuti förgasaren kan det lätt bli avlagringar som täpper till luft och bränslekanalerna. Får inte förgasaren fritt flöde kan det påverka motorns effekt och prestanda. Med hjälp av förgasarrengöring kan du lösa upp dessa och. Använder du förgasarrengöring behöver du inte demontera förgasaren. 

I vissa fall kan dock förgasaren vara i så pass dåligt skick att du behöver renovera den eller helt enkelt byta ut den. Självklart är ett kontinuerligt underhåll av motorn det bästa för att ha en maskin som startar i alla väder. Se till att ditt luftfilter, tändstift och olja alltid är i toppskick.