Hur fungerar en gräsklipparkniv?

En vass kniv på din gräsklippare är av yttersta vikt när du vill ha ett bra och snyggt resultat av klippning av din gräsmatta. Fördelarna är många, och inte bara estetiska.

Gräsklipparkniv

  • Gräset slås av istället för att ryckas av. Snittet på grässtrået blir snyggare och gräsmattan blir inte tovig utan du får ett jämnt resultat.
  • Motståndet för kniven blir mindre och gräsklipparen drar mindre bensin. Du sparar pengar och miljön blir glad på köpet.
  • Motorn slipper arbeta lika hårt och håller därmed längre.

Det många inte vet är dessutom att på en vanlig rotorgräsklippare är det inte hela längden på kniven som klipper av gräset. Det är endast den yttersta spetsen på kniven som klipper, dvs. en yta av ca. 2-3 cm. Den är heller inte sylvass, utan det som krävs är en skarp kant. De knivar som är riktiga dåliga är de som blivit träffade av grus, kottar och torra kvistar. Ofta ser de här knivarna mer ut som smörknivar. Antingen byter du ut kniven mot en ny eller så slipar man kniven med en fil. Det är dock väldigt viktigt att kniven blir slipad lika mycket på båda sidor. Blir det obalans i kniven kommer maskinen att vibrera vilket kan orsaka skada på t.ex. motorn. Skruvar lossnar eller går av och det blir en otrevlig upplevelse att klippa gräset.

Att köra på större föremål så som sten, träplank eller jordankaret som torkvindan sitter i förstår de flesta inte är så bra. Inte nog med att stora jack i kniven är negativt, din gräsklippare kan bli redo för skroten rätt snabbt vid en sådan olycka. Kniven sitter direkt på vevaxeln ifrån motorn och roterar i en hastighet av ungefär 3000 varv per minut. Får den ett tvärt stopp är risken stor att den blir krokig. Att lämna in sin gräsklippare för byte av en krokig vevaxel är många gånger väldigt kostsamt och inte ekonomiskt försvarbart, därför blir det för många en dyr upplevelse och en ny gräsklippare istället.

Så håll skärpan på din kniv och se upp för hårda saker i trädgården.

Se vårt utbud av gräsklipparknivar och knivfästen samt gräsklipparknivar och knivfästen till åkgräsklippare.

© Copyright Reservdelaronline.se