Vilken gräsklipparkniv ska jag ha?

Först och främst beror det på vilken typ av gräsklippare man har. Är det en gräsklippare med uppsamlare? Har den mulchingfunktion? Finns det sidoutkast? Eller det kanske är en gräsklippare med combifunktion? Du kanske kan både använda mulchingfunktion eller samla upp gräset? Har du en äldre gräsklippare med en tallrik och lösa knivspetsar? Tyvärr är det sällan man kan byta typ av kniv på sin gräsklippare, utan man får hålla sig till den funktion som den är konstruerad för.

Knivspetsar

Knivspetsar, eller skärtungor, var betydligt vanligare förr då det användes både på Klippos knivtallrikar och på Stigas klassisker Tornado. Fördelen med dessa var att hade man en kuperad tomt med gropar, småkullar, stubbar och stenar så var det oftast bara knivspetsarna eller tallriken som tog skada vid en kollision. Klippresultet med dessa är dock inte full lika bra som med modernare knivar. Gräsklippet lägger sig dessutom kvar på gräsmattan och helst ska man räfsa upp detta efter klippningen av gräsmattan.

Mulcherkniv, Multiclipkniv, BioClipkniv

 

Idag kanske det vanligaste typen av gräsklipparkniv. Att mulcha, eller multiclipa, bioclipa, kärt barn har många namn, är nog den smidigaste och mest använda metoden att klippa gräset med idag. Det är inte bara skönt att slippa kratta upp gräset eller tömma uppsamlaren, utan det är också bra för gräsmattan. För att använda denna metod krävs dock att man klipper gräset relativt regelbundet, minst en gång i veckan. Blir gräset för långt klarar inte mulcherkniven att finfördela gräset tillräckligt mycket så det kan sjunka ner mellan grässtråna. Mulcherkniven skapar luftströmmar inuti klippkåpan som gör att gräset virvlar omkring underkåpan och klipps därför flera gånger innan det lägger sig i gräsmattan. 

Uppsamlarkniv

En uppsamlar kniv är precis som det låter, en kniv avsedd för gräsklippare med uppsamling tex Klippo CobraKlippo Brilliant eller Stiga Collector. Kniven är ofta utformad med vingar för att bättre kunna skjutsa in det avklippta gräset in i uppsamlaren. En sådan här kniv fungerar inte att använda för mulching utan är endast avsedd för uppsamling.