Varför ska man ha en bensinkran?

En rak bensinkran

1) Bild: En rak bensinkran

Det skall sägas att vissa motortillverkare har bensinkran monterat från start men det är ett fåtal och oftast är avsaknaden av bensinkran ett resultat av jakten på kronor och ören i den prispress som pågår. Ofta går det att beställa samma motor men med olika omfattning av funktioner och tillbehör, t.ex. med eller utan bensinkran. Beställaren av motorn - leverantören av maskinen, t.ex. Stiga eller McCulloch - väljer helt enkelt att beställa maskinen utan bränslekran.  

Varför behövs bensinkran?

På de flesta trädgårdsmaskinerna sitter bensintanken placerad högst upp på motorn. Det finns en naturlig förklaring till varför. Genom att placera bensintanken högst upp tar man hjälp av naturlagarna och låter bensinen rinna nedåt. Genom denna konstruktion behövs ingen bränslepump som pumpar fram bränslet. Gravitationen gör sitt jobb och bränslet rinner ner till förgasaren. Väl där är det tänkt att nålventilen ska stoppa bränslet från att rinna in i motorn när den inte är i drift. Det är här problemet uppstår - det händer allt för ofta att nålventilen inte håller tätt och därmed läcker det in bensin i motorn. Tanken är att bensinen endast skall tas sig in i förgasaren när bensinen skall brinna, inte tidigare.

Problemet uppstår sedan när motorn startas. När bensintanken sitter överst på motorn är den vanliga konstruktionen av motorn att man placerar oljetråget nederst. Bensinen transporteras vidare från förgasaren ned i oljetråget där oljan tunnas ut och när gräsklipparen sedan startas och cylindern inte får ordentlig smörjning eftersom oljans smörjegenskaper har försämrats börjare det verkligt stora problemen.

Det som till slut händer när oljan inte smörjer motorn är att motorn skär ihop. Då tillverkarna i sina manualer framhåller vikten av att kontrollera oljan innan varje start av din maskin gäller inga garantier. Vi rekommenderar därför alltid att man köper en bensinkran och monterar på de gräsklippare som inte har en monterad från början - och det är många! Vi kallar bensinkranen för en billig försäkring. 

Hur motverkar jag problemet med en nålventil som inte kan hålla tätt?

Lösningen är att montera en bensinkran på bensinslangen. Det hjälper dock inte bara att montera bensinkranen, det svåra är att komma ihåg att stänga av den när du kört klart. Det gör att tillförseln av bränsle till förgasaren stryps.

Hur monterar man en bensinkran?

Det är ganska enkelt att montera en bensinkran. Du behöver följande verktyg:

  • Sekatör
  • Kombinationstång
  • Slangklammer i rätt storlek ( följer ofta med bensinkranen, men kanske inte passar på din maskin.)

Verktyg för montering av bensinkran

Vad behöver jag?

Det finns två "standardkranar", en rak och en vinklad modell ( se bild överst). Den absolut vanligaste modellen är den för rakt montage. Den går att applicera på de flesta gräsklipparna på marknaden. Den vinklade modellen behövs oftast då det är lite trängre och svårare att komma åt, på t.ex. snöslungor eller större maskiner som åkbara gräsklippare.

Steg för steg-guide

  1. Se till att bensintanken är tom.
  2. Lokalisera bensinslangen, ett tips är att följa bensintankens nedre del där bensinslangen oftast tar vid. (OBS! Var försiktig så du ej klipper av vevhusventilationslangen!)
  3. Mät upp en lagom bit in på bensinslangen och klipp av den mitt itu med sekatören (det går bra med en kraftigare sax eller avbitare också). Ifall du missade steg 1 så märker du det nu, då rinner all bensin ut.
  4. Trä på klamrarna på båda ändar av bensinslangen med hjälp av kombinationstången. Går det att trä på utan hjälp av kombinationstången är risken att klamrarna inte kommer att sitta kvar. Då behöver du en annan storlek av klammer.
  5. Montera bensinkranens "piggar" i ändarna på bensinslangen, ifall bensinslangen är torr och det är svårt att trä på bensinkranen kan lite olja inuti bensinslangen underlätta.
  6. Ta kombinationstången och öppna klamrarna och dra dem mot bensinkranen och släpp dem längst in. Klart!
  7. Glöm inte använda bensinkranen! Den ska stängas av varje gång motorn stängs av, även då du tar en fikapaus i arbetet.

© Copyright Reservdelaronline.se