Kedjedelning

Sågkedjor tillverkas i olika kvalitér, men också i olika typer. En del kedjor är mer för hobbyanvändning och en del är mer för proffs och skogsbruk. De vanligaste kedjedelningarna som idag finns på den svenska marknaden är:

.325

Är idag den absolut vanligaste sågkedjedelningen på en motorsågskedjor. Nästintill alla sågkedjor som idag levereras till de mer välkända varumärkena som tex Husqvarna, Jonsered och Stihl är av denna typ. Vanligaste kedjan idag är 95TXL056E.

3/8" (Hobby)


Väldigt vanligt förekommande på motorsågar för hemmfixaren och på lite enklare motorsågar, vanliga på tex Stiga, McCulloch, Parnter med flera. Finns dock på andra "proffsigare" varumärken också så som Jonsered och Husqvarna. En vanlig kedja med denna delning är 91VXL052E.

3/8" (Proffs)


Stor, kraftig kedja som var vanligare förr. Idag används den oftare på stationära sågstationer än på vanliga motorsågar, exempel på kedja är 73LPX056E.

Antal drivlänkar


Sågkedjans längd bestäms av hur många drivlänkar den har. Drivlänken är den del som sitter undertill på kedjan och går i spåret på sågsvärdet. Drivlänken får fart genom att gå runt drevet som sitter på motorn. I beteckningen på sågkedjan anges ofta hur många drivlänkar sågkedjan har, tex 52 eller 56. 

Spårbredd

Spåret i sågsvärdet kan vara olika brett. Sågkedjans drivlänk kan därför också vara olika breda. De vanligaste bredderna är idag 1,1mm, 1,3mm och 1.5mm. Det förekommer även 1,6mm vilket är väldigt ovanligt idag. 

Hur vet jag då vilken sågkedja jag ska välja?

Det absolut säkraste och lättaste är att titta på sitt sågsvärd. På de flesta svärden står det instansat vilken typ, längd och och spårbredd det har. Det kan vara väldigt svårt att tex avgöra om ett svärd har 1,3 eller 1,5 mm spårbredd.

Det finns som sagt en stor mängd olika sågkedjor på marknaden, vi har många av de vanligaste men även de lite ovanliga. Alla våra lagerförda sågkedjor kan du hitta här