Varför ska man byta tändstift?

Ett skadat eller dåligt tändstift kommer att påverka hur motorn fungerar på din gräsklippare. Blandningen mellan luft och bränsle kommer inte att bli optimal och därav kommer funktionen att försämras. Maskinen kan tappa i kraft men det finns även andra aspekter. Om blandningen inte är helt optimal kommer bränslet att förbrännas sämre och maskinen släppa ut mer avgaser vilket är sämre både för dig som kör maskinen och för miljön. I slutändan påverkar det även hur mycket bränsle gräsklipparmotorn drar. 

Hur ofta ska man byta tändstift?

Motortillverkarna rekommenderas oftast att man skall byta tändstift en gång per säsong, var 25:e drifttimme (det som kommer först av detta eller föregående) eller när motorn inte startar.

Hur byter man tändstift på en gräsklippare?

För att byta tändstift behöver du endast ett verktyg, en tändstiftsnyckel. Olika tändstift har olika nyckelstorlekar, men de vanligaste är 16, 19 och 21mm. Vissa motorer kräver dock att man använder en extra lång hylsa istället, ofta vanligt på Hondas GCV- motorer. Här följer en steg-för-steg guide hur du enkelt byter tändstift på din gräsklippare. 

  1. Ta av tändhatten från tändstiftet. Dra inte i tändkabeln utan i tändhatten. Risken är att tändkabeln går sönder. Rengör även gärna område runtomkring innan du tar bort det gamla tändstiftet för att minska risken för att det kommer in smuts och partiklar i förbränningskammaren.


  2. Skruva av tändstiftet motsols med hjälp av tändstiftsnyckeln. Därefter kan du skruva loss tändstiftet med fingrarna den sista biten.


  3. Skruva i ditt nya tändstift i motorn. Var noga med att du använder rätt tändstift. Ett enkelt sätt är att läsa av beteckningen på ditt befintliga tändstift och köpa ett likadant. Dra åt tändstiftet med tändstiftsnyckel. Det ska sitta ordentligt men du ska inte använda några verktyg eller maskiner för att dra åt tändstiftet extra hårt, risken är då att du spräcker motorblocket.


  4. Sätt tillbaka tändhatten på det nya tändstiftet, se till att den klickar i ordentligt.


  5. Försöka att starta din gräsklippare. Om gräsklipparen tänder till men stannar direkt betyder det att tändstiftet avger gnista och att problemet med gräsklipparen troligtvis ligger någon annanstans. Du kan även använda en gnistprovare för att se om ditt tändstift avger gnista.

Instruktionsvideo för hur man byter tändstift

Nedan kan du se en instruktionsvideo för hur man byter tändstift på en Klippo Excellent gräsklippare med Briggs & Stratton Quantum-motor:

Vilken tändstiftsnyckel passar till min gräsklippare?

En tändstiftsnyckel är mycket praktiskt att ha vid byte av tändstift på en gräsklippare. Nedan följer några av de vanligaste tändstiften som kräver vilken tändstiftsnyckel eller hylsa.

Tändstiftsnyckel 16mm eller Hylsa 16mm

 


Champion RC12YC
Champion RN9YC
Champion QC12YC
Briggs & Stratton BS-OHV
NGK BPR5ES
NGK BPR6ES

Tändstiftsnyckel 19mm


Tändstiftsnyckel 19mm / 21mm

Champion CJ8
Champion CJ8YTändstiftsnyckel 21mm

Tändstiftsnyckel 19mm / 21mm

Champion RJ19LM
Champion J19LM
Briggs & Stratton BS-SV

Säkerhetstips: Varje gång du mekar eller reparerar en gräsklippare eller trädgårdsmaskin, koppla alltid ur tändkabeln eller batterikablarna på maskinen. Genom detta minimerar du risken för tråkiga överraskningar och att maskinen skulle kunna startas av misstag.