För att byta tändstift behöver du endast ett verktyg, en tändstiftsnyckel. Olika tändstift har olika nyckelstorlekar, men de vanligaste är 16, 19 och 21mm. Vissa motorer kräver dock att man använder en extra lång hylsa istället, ofta vanligt på Hondas GCV- motorer. Här följer en steg-för-steg guide hur du enkelt byter tändstift på din gräsklippare. 

  1. Ta av tändhatten från tändstiftet. Dra inte i tändkabeln utan i tändhatten. Risken är att tändkabeln går sönder.


  2. Skruva av tändstiftet motsols med tändstiftsnyckeln. Därefter kan du skruva loss tändstiftet med fingrarna.


  3. Skruva i ditt nya tändstift i motorn. Var noga med att du använder rätt tändstift. Ett enkelt sätt är att läsa på sitt befintliga tändstift och köpa ett likadant. Dra åt tändstiftet med tändstiftsnyckel. Det ska sitta ordernligt men du ska absolut inte dra för kung och fosterland, risken är då att du spräcker motorblocket.


  4. Sätt tillbaka tändhatten på det nya tändstiftet, se till att den klickar i ordentligt.


  5. Du har nu  utfört en del i en vanlig service av en gräsklippare. 

Varför byta tändstift?

Ett skadat eller dåligt tändstift kommer att påverka hur motorn fungerar på din gräsklippare. Blandningen mellan luft och bränsle kommer inte att bli optimal och därav kommer funktionen att försämras. Maskinen kan tappa i kraft men det finns även andra aspekter. Om blandningen inte är helt optimal kommer bränslet att förbrännas sämre och maskinen släppa ut mer avgaser vilket är sämre både för dig som kör maskinen och för miljön. 

Vilken tändstiftsnyckel ska jag ha?

En tändstiftsnyckel är mycket praktiskt att ha vid byte av tändstift på en gräsklippare. Nedan följer några av de vanligaste tändstiften som kräver vilken tändstiftsnyckel eller hylsa.Tändstiftsnyckel 16mm eller Hylsa 16mm

 


Champion RC12YC
Champion RN9YC
Champion QC12YC
Briggs & Stratton BS-OHV
NGK BPR5ES
NGK BPR6ES

Tändstiftsnyckel 19mm
Champion CJ8
Champion CJ8Y


Tändstiftsnyckel 21mm

Champion RJ19LM
Champion J19LM
Briggs & Stratton BS-SV

Säkerhetstips: Varje gång du mekar eller reparerar en gräsklippare eller trädgårdsmaskin, koppla alltid ur tändkabeln eller batterikablarna på maskinen. Genom detta minimerar du risken för tråkiga överraskningar och att maskinen skulle kunna startas av misstag.