Knivar

Knivar

Det finns 287 produkter.
Visar 1 - 30 av 287 produkter

Knivar till åkgräsklippare

I denna kategori har vi samlat knivar till din åkgräsklippare, rider och traktor.

Det finns lite olika typer av klippaggregat och och därmed även lite olika typer av knivar. Det finnns t.ex. knivbalkar som har löstagbara knivspetsar längst ut på balken. Till dessa räcker det med att endast köpa en sats med knivspetsar istället för hela knivbalken om den fortfarande ser ut att vara i gott skick. Man kan även ha vanliga gräsklipparknivar av olika antal och storlek.

Kända varumärken av knivar

Vi har originalknivar från kända varumärken som Stiga, Toro, Partner, MTD, McCulloch, Jonsered och Husqvarna. För en fullständig lista över de varumärken vi saluför se vår sammanställning.

Utav de vanligaste modellerna av knivspetsar och gräsklipparknivar har vi även ofta tagit in ersättningsreservdelar som ett komplement. T.ex. utav Stigas storsäljare 1134-9119-01 och Husqvarnas 5321384-97.

Användningsområde

Idag är den vanligaste kniven den av mulchertyp som klipper av gräset i mindre delar så att det sjunker ned i gräsmattan igen och förmultnar. Det finns dock både nytillverkade klippaggregat och även många äldre gräsklippare som inte har denna funktion.

Många tror att gräsklipparkniven måste vara sylvass för att den skall fungera bra. Det man då inte har tänkt på är att kniven roterar i väldigt högt fart och slår av gräset - kniven klipper inte av grässtråt. Det räcker därför med att kniven är spetsig med en tydlig kant. Har man kört på stenar eller andra föremål för den dock ofta jack i sig och skärpan försämras.

Material

Dagens gräsklipparknivar är oftast tillverkade av stål med ett skyddande lager av svart eller grå färg. Färglagret ger kniven motståndskraft mot rost och väta och skapar mindre friktion så att inte gräs skall fastna lika lätt.

Storlek och mått

Eftersom det finns många olika typer av knivar så kan de vara alltifrån 15cm långa till uppemot en meter i längd. Vanligt förekommande är att åkgräsklippare med frontmonterat aggregat använder sig av knivbalkar med knivspetsar eller flera mindre knivar medan traktorer med mittmonterat klippaggregat har en lång kniv som mäter över hela aggregat. Det är även ofta olika mått på fästhålen vilket gör att det finns väldigt många olika varianter av knivar.

Guider

Läs gärna mer om våra guider:

Hur fungerar en gräsklipparkniv?

 

Knivar